May 18, 2023
Aseară am făcut ton pe grătar - o bucată mare de pește prins de un amic și dat în dar, nouă. Aveam deja în minte o salată (am să vă dau și rețeta aceea, pentru că e o salată plăcută de toți și toate) dar ce să mai fac lângă?
Făcusem orez cu o seară înainte și paste cu două seri în urmă - cam așa rotesc eu carbohidrații - și m-am gândit la cartofi. Mă fixasem pe o rețea mai nouă dar taaare bună, descoperită recent, cu anșoa, capere și usturoi pisat, dar ce să vezi?... nu aveam usturoi acasă, decât din acela verde pe care nu îl pot zdrobi, doar tăia.
M-am uitat prin cartea de bucate a familiei dar nimic nu se lipea de mine așa că am zis: “ia să inventez eu o rețetă.”
Am folosit 6 cartofi noi, lunguieți (nu din aceia mărunți) pe care i-am tăiat felii foarte - foarte subțiri (aproape ca pentru chips). Eu am dexteritate și cuțit pentru asta, dacă tu nu ai, există unealtă specială (cred).
Am ales o tigaie adâncă din fontă în care am topit 2 linguri de ghee (unt clarifiat) și am început să prăjesc cartofii, în ture, până când i-am terminat (mi-a luat cam 45 minute acest proces). Din când în când trebuie să mai adaugi ghee, eu am făcut-o după ochi. Am transferat cartofii, pe măsură ce se prăjeau, într-o tavă adâncă, termorezistentă. Am condimentat cu sare și piper proaspăt râșnit și am turnat restul de unt clarificat, în care am prăjit cartofii, deasupra. Apoi am purces la a stratifica niște usturoi verde din grădină, tăiat rondele și sote-ul de ciuperci pe care ți-l explic mai jos.
În week-end am fost la o fermă locală, bio, coordonată de un medic naturopat, ucenic al Dr. Fuhrman, că tot îți spuneam de el în blogul trecut. Pe lângă multe frunze, cunoscute și necunoscute, am cumpărat și un maldăr de ciuperci tare interesante la văz. Nu le știu a traduce în limba română căci multe nici nu le cunosc (Shiitake, Oyster, Pleurotus erau printre ele, la fel și Coama Leului). M-am decis să le feliez și să le trec o tură faină prin ulei de măsline cu usturoi, sare și piper. Nu mult, până s-au înmuiat suficient, câteva minute.
Am dat totul la cuptorul încins dinainte (cam la 180 C), doar timp de 5-7 minute, cât să reîncălzim ce s-a răcit și ca aromele să se întrepătrundă.
Am scos tava din cuptor și am presărat cu feta și câteva frunzulițe de pătrunjel proaspăt. A ieșit o bunătate!!! Nu aș încadra-o la “cea mai sănătoasă rețetă” dar am justificat totul cu o salată mare complexă, din multe verdețuri amestecate, plus gulii și ridichi, stropite cu ulei de măsline extravirgin și zeama proaspătă de lămâie.
Apropo, în timp ce scriu acest blog, adică a doua zi dimineață, savurez acești cartofi de azi-noapte și sunt la fel de delicioși reîncălziți - doar că mai trebuie adăugată feta proaspătă. Dacă mai spargi și un ou de casă, în tigaia în care reîncălzești, ai un mic dejun delicios și nutritiv.
Dacă faci rețeta și e una câștigătoare pentru tine și/sau ai tăi, scrie-mi.
Poftă mare mare!