Reguli sociale de bun simț
Feb 22, 2022
Salutare
De ceva vreme și mai ales de când am adolescenți care se perindă pe la mine prin casă, nu pot să nu observ că duse sunt vremurile în care știam să ne purtăm unul cu celălalt. Povesteam recent într-un podcast cu o invitată despre un eveniment de care nu sunt foarte mândră.
Julia avea cinci fete invitate acasă la noi. Făceau prăjituri de Crăciun. Eu avusesem o zi încărcată și deși eram bucuroasă de oaspeți nu am putut să nu constat lipsa lor de bune maniere. Vorbeau tare, nerespectând spațiul celorlalți, nu au salutat nici când au intrat în casă și nici când am intrat eu în bucătărie. Mai mult, m-au ignorat când am încercat să intru în vorbă cu ele. Avusesem deja niște experiențe similare de la prima adolescentă însă nu aveam de gând să las acest moment să treacă fără o învățătură (nu știu cât de mândră sunt de asta dar am făcut-o). Le-am atras tuturor atenția, vădit ofensată de ignoranța lor. Până la urmă s-a terminat cu bine pentru că a doua zi am trimis un mesaj prin care mi-am cerut scuze, și toate, fără excepție, au zis că și-au "meritat" lecția.
Acuma, fie că este vorba de copii, adolescenți sau adulți, sunt câteva reguli sociale de care este bine să ținem cont și chiar să le dăm mai departe. Unele sunt găsite pe social media sau bloguri (am făcut conspect și traducere/adaptare dar sursele nu îmi erau clare nici mie), unele sunt provenite din experiențe personale sau din lecții pe care încă le trag eu însămi. Sper să te ajute.
- Nu suna pe cineva mai mult de două ori consecutiv. Dacă nu au răspuns e corect să presupui că sunt ocupați și te vor suna ei când se eliberează. De asemenea, nu suna foarte târziu, seara, dacă nu este o urgență.
- Returnează lucrurile împrumutate sau banii împrumutați înainte să ți se aducă aminte - e o chestiune de integritate și caracter. Nu da altcuiva ceva ce ți-a fost împrumutat. Dacă nu îți aparține acel lucru, nu te purta ca și cum e al tău.
- Dacă știi că cineva plătește pentru tine la restaurant, nu comanda ce e cel mai scump de pe meniu. De asemenea, oferă-te să plătești tu data viitoare. Dacă împărțiți nota de plată, nu sugera împărțirea egală a sumei decât în cazul în care cheltuiala ta a fost mai mică. Dacă împărți un taxi/Uber cu un prieten și el/ea plătește, data viitoare fă-o tu.
- Nu pune întrebări stânjenitoare ca de exemplu: “Cum de nu te-ai căsătorit încă?”, “Cum de nu ai copii?”, “Mai faceți un copil?”, “Când vă cumpărați o casă/mașină etc”. Nu e treaba ta.
- Nu fă niciodată comentarii pe seama greutății cuiva. Poți spune “Arăți fantastic”. Dacă vor să zică ei ceva despre faptul că au slăbit, o pot face. În mod similar nu comenta pe baza cheliei sau acneii (sau orice modificare în înfățișare) - persoana în cauză știe ce i s-a întâmplat.
- Dacă cineva îți arată o poză pe telefonul lor, nu fă swipe stânga/dreapta, nu știi ce fotografie urmează și dacă poate fi jenant pentru ei.
- Dacă cineva îți mărturisește că are programare la medic, nu întreba motivul, spune-le doar: “Sper că totul e ok”. Astfel nu îi vei pune în poziția de a da detalii despre sănătatea lor dacă ei nu aleg să facă asta.
- Când te întâlnești cu o persoană pe care nu ai văzut-o de ceva vreme, nu cere informații despre salariul sau vârsta ei.
- Dacă împrumuți mașina de la cineva, pune benzină înainte de a o returna.
- Dacă ai deschis ușa unui restaurant/magazin și cineva este imediat în spatele tău, ține ușa deschisă și pentru ei - indiferent de vârstă, sex etc. Nu te costă mult să fii atent/ă cu cei din jur.
- Poartă-te cu omul de serviciu (menajera) la fel cum te porți cu șeful companiei. Nimeni nu este impresionat de lipsa ta de politețe cu subalternii dar toți vor observa dacă ești respectuos și cu bun simț.
- Respectă opiniile celor din jur, nu uita că din perspectiva lor lucrurile pot părea foarte diferite. În plus, e bine întotdeauna să ai o a doua opinie. Nu te contrazice cu cineva pe teme religioase sau afilieri politice.
- Nu întrerupe pe cineva care vorbește, lasă-l să termine ce are de spus. Când cineva vorbește, ascultă ca să înțelegi, nu ca să răspunzi. Fii prezent/ă.
- Dacă tachinezi pe cineva și vezi că nu le face bine, oprește-te și nu o mai fă. Respectă limitele fiecăruia.
- Spune mulțumesc ori de câte ori ai ocazia și mai ales când ți se face un bine.
Dacă ai primit un mesaj frumos de la cineva, nu uita să-i mulțumești.
- Spune “Da, te rog” și “Nu, mulțumesc”.
- Laudă în public, critică în privat.
- E nepoliticos a-ți verifica telefonul când cineva ți se adresează direct. Dă-le atenție, așa cum ți-ar plăcea și ție să primești.
- Nu vorbi despre avuțiile tale cu săracii și nici despre copiii tăi în preajma celor ce nu pot avea copii.
- Nu te băga unde nu-ți fierbe oala. Nu oferi nici sfaturi și nici opinii nesolicitate.
- Dă-ți ochelarii de soare jos când vorbești cu cineva. Nu doar că e mai politicos așa, dar privitul în ochi este un element important în comunicare.
- Salută când intri într-o încăpere.
- Respectă spațiul și intimitatea oamenilor.
- Dacă ai greșit față de cineva, spune un simplu “Iartă-mă” fără să te justifici inutil sau să îți scuzi comportamentul.
- Ține-te mereu de promisiuni. Dacă nu ești sigur că poți face ceva, atunci mai bine nu promite.
- Dacă cineva împărtășește cu tine un secret, ia-l cu tine în mormânt, chiar dacă între timp nu te mai înțelegi cu persoana respectivă sau chiar vă sunteți antipatici.
- Dacă cineva îți oferă ceva de mâncare nu spune “Nu” după ce ai mirosit/gustat, ci eventual spune “Nu mulțumesc” înainte.
- Nu planifica o zi de naștere sau o ocazie specială în fața unor persoane pe care nu te gândești să le inviți, mai ales dacă este la tine acasă.
- Nu șopti cuiva ceva la ureche, în prezența altor persoane.
- Nu merge undeva neinvitat sau fără un anunț în prealabil. Dacă totuși cineva vine la tine nepoftit, oferă măcar un pahar cu apă.
- Când faci cunoștință cu cineva, privește persoana respectivă în ochi, zâmbește și oferă o strângere de mână caldă și fermă.
- Nu te “holba” la cineva care a avut un accident - a scăpat ceva pe jos, i-a scăpat un râgâit etc
- Dacă folosești transportul în public pe o distanță mai lungă ai grijă la igiena ta, persoanele din jur vor aprecia asta.
- Citește mesajele nonverbale atunci când cineva e gata să închidă un subiect: răspunsuri simple, îți evită privirea, se îndepărtează ușor de tine sau poate chiar încearcă să schimbe discret subiectul. Read the room!
- Nu vorbi cu cineva care are căști - probabil că de aia le are, pentru că nu vrea conversație. Dacă tu ești cel/cea care le poartă constant, dă-le jos din când în când și interacționează.
- Dacă cineva povestește despre un moment dificil din viața lui nu spune “Da, să vezi că și eu trec prin x, y, z…” decât dacă sunteți amici foarte buni.
- Nu atinge burta unei gravide, nu săruta un bebeluș care nu e al tău și nu comenta vizavi de alegerea de a alăpta sau nu a unei mame sau a alăpta sau nu în public.
- Comportament pe social media: profilul personal al fiecărei persoane e ca și “sufrageria” sa. Aplică regulile de mai sus și nu te certa cu opinia cuiva doar pentru că a ta e diferită. Poți posta opinia ta pe canalul tău de social media.
- Nu fă oferte de business, vânzări în privat pe social media, mai ales cuiva cu care nu ai conversat de ceva vreme sau poate niciodată.
- Nu incomoda pe alții cu regulile tale de alimentație/trăire, de exemplu la o petrecere.
Sper să-ți fie de folos.
Cu drag de tine,
Carmen