Blog



Detox

Sunt la detox, v-am zis?
Fac unul la fiecare trimestru. Nu le fac agresive deloc. Mă focalizez pe a elimina temporar din dietă anumite alimente (la unele, ajutată de detoxuri, am renunțat aproape complet), pe a fi mai conștientă de cum îmi petrec zilele, cum mi le investesc, cum îmi gestionez gândurile și relațiile, pe a face mișcare zilnic (cât de puțin) și pe a mă hidrata corect. Mă folosesc de asemenea de suplimente din plante care ajută în eliminarea toxinelor. Fac aceste detoxuri cu scopul de a-mi aduce aminte, trimestrial, că o minte sănătoasă locuiește într-adevăr într-un trup sănătos și că sănătatea e un obicei. Sănătatea e de asemenea planificată, nu e un dar permanent (dacă ești printre cei binecuvântați care s-au născut și locuiesc într-un trup sănătos).

De când am început să fac asta mi-e din ce în ce mai ușor să-mi păstrez obiceiurile bune între episoadele de detox. De aceea nici nu le fac agresive. Vreau să implementez doar ceea ce am abilitatea să iau cu mine la drum lung. Mi se pare foarte important acest lucru pentru că, pe mine personal, nimic nu mă descurajează mai tare decât să încep lucruri, sau să fac promisiuni și să nu mă țin de ele.

Mă simt mai bine cu mine însămi în perioada detoxului și partea cea mai frumoasă e că nu-l fac singură. Mereu ne adunăm câteva zeci de persoane pentru că împreună avem șanse mai mari să adoptăm obiceiuri bune. De data aceasta, pe lângă modificările de dietă și suplimente, am adăugat provocări zilnice de genul: “Fă curățenie în sertarul cu lucruri rătăcite” sau “Dă din casă jucăriile cu care nu se mai joacă copiii”. Am propus de asemenea trei obiceiuri la care lucrăm zilnic împreună: hidratare, mișcare (scurt - 10 minute/zi, ca să ne țină) și mindfulness.

Parol că e bine din când în când să-ți programezi niște lucruri ce-ți fac bine, chiar dacă nu te ții de ele perfect din prima. La mine, fiecare primăvară și toamnă încep cu un mindset de curățenie iar celelalte două detoxuri le fac în relație cu evenimente sau călătorii, pentru a mă pregăti cu energie și vitalitate.

În acest blog vreau să vă spun cum am reușit eu, o MARE iubitoare de pâine, să renunț la gluten în proporție de peste 90% și să reduc drastic și alte feluri de pâine fără gluten. De asemenea am renunțat și la lactate aproape complet și vă voi explica de ce.

Să le luăm pe rând.

Nu mă dau în vânt după dulciuri, chiar îmi displac (da, inclusiv ciocolata și înghețata ;)), dar “desertul” meu era mereu pâinea. În România mergeam cu mare drag la magazinul de la colț să cumpăr pâine aburindă din care scobeam până acasă cu mare poftă.

În America mi-a fost mai greu, dar nu m-am lăsat. Ajunsesem să știu toate brutăriile din jur. Până-ntr-o zi, după aproape 1 an de stat în State, când am început să văd efectele glifosatului și ale altor ierbicide și pesticide asupra sănătății mele (aveam să descopăr vinovații mai târziu): erupții cutanate, dezechilibre hormonale, atacuri de panică, tulburări digestive, oboseală extremă, stări de tristețe. M-am căutat, m-am “tratat”, dar în zadar! Asta până într-o zi când am luat decizia să mă las pe mâna naturii.

La puțin timp după luarea acestei decizii am găsit și comunitatea de care aveam nevoie și de atunci, de mai bine de 5 ani, sunt în drum spre o versiune mai sănătoasă a mea și îmi place teribil cum mă simt.

Când mi-am dat seama că alimentația era cea mai vinovată pentru felul în care mă simțeam, am decis să mă iubesc mai mult pe mine decât alimentele care îmi făceau rău.Când mi-am dat seama că alimentația era cea mai vinovată pentru felul în care mă simțeam, am decis să mă iubesc mai mult pe mine decât alimentele care îmi făceau rău.

Să povestim întâi despre pâine.

Cel mai important lucru a fost realizarea faptului că nu am nevoie de pâine ca să mă simt sătulă. Celebrul îndemn “Ia cu pâine” ne-a cam învățat cu gândul că pâinea e cea care contribuie la sațietate. Am descoperit însă că, dimpotrivă, pâinea (cea normală, albă, pe care o mâncăm de mici) reprezintă doar calorii “goale”, nu și nutrienți. Cu acest gând clarificat mi-a fost puțin mai ușor să mă iau la trântă cu poftele mele constante de pâine.

După primul detox am învățat și că nu tolerez glutenul și lactatele. Nu făcusem niciodată legătura dintre simptomele descrise mai sus și consumul de făinoase și lactate. Până când le-am scos complet din alimentație timp de câteva săptămâni și am observat (jurnal de detox) cum m-am simțit după ce le-am reintrodus.

Am învățat despre opțiuni mai sănătoase de carbohidrați, inclusiv pâine. Am început să descopăr cereale despre care nici nu știam că există. Am învățat diferența dintre cerealele integrale și cele procesate și de ce e important să învățăm să citim etichetele, acolo unde sunt disponibile. Acum aleg mereu cereale integrale din grâu, secară iar alte opțiuni sănătoase sunt quinoa (e o pseudo cereală), amarant, ovăz, orz, bulgur, etc.

Am învățat că pâinea albă și pufoasă, e în speță, zahăr. Iar zahărul trebuie să fie prezent cu măsură în alimentația noastră. De asemenea am aflat că glutenul nu conține nutrienți esențiali (ci calorii goale cum le zic eu), iar la persoanele intolerante și mai ales la cei cu boală celiacă produc inflamație la nivelul tubului digestiv și multe alte belele. Așa că, celebra supă de pui cu tăiței într-o răceală nu e o idee atât de bună! Fă supa, dar fără tăiței. :)

Când vrem pâine albă (că deh, mai vrem uneori... la sarmale, vinete, etc. :)) facem de casă, cu făină bio. Folosim paste din făină albă rarisim și e musai să fie bio și ele. Altfel le preferăm pe cele din orez, porumb (non GMO), amarant, linte, quinoa și sunt absolut delicioase.

Să vorbim puțin și despre lactate.

În timpul aceluiași detox am renunțat și la lactate. Mi-aduc aminte ce ochi mari am făcut atunci când, cu muuuulți ani în urmă, o prietenă bună mi-a dat vestea că laptele de vacă este pentru vițel, nu pentru mine. Și cât m-am contrazis cu ea (iartă-mă, Anca :)). Acum, pe baza aceeași experiențe (scos și reintrodus), am văzut diferența între cum mă simt cu și fără lactate. Laptele de vacă și derivatele le-am scos aproape complet din dieta mea. Am păstrat un kefir de calitate pe ici pe colo sau un iaurt grecesc. Am găsit de asemenea variante vegetale bune: de exemplu în cafea prefer laptele de ovăz, în smoothies aleg să folosesc lapte de ovăz, orez sau migdale, soia (mai rar și doar dacă e bio și non GMO). Am găsit un iaurt vegan care îmi place maxim cu nuci Pili și fructe care îmi este un mic dejun foarte sățios.

Lactatele în general sunt mari producătoare de mucus și inflamație.

A trebuit să devin mai creativă cu alimentația mea. Dar s-a meritat! Am devenit, între timp, un bucătar mai bun. :)

Pentru că am menționat ce detoxul e cel ce m-a ajutat să renunț la cele de mai sus, iată cum am ținut acel prim detox, poate te ajută și pe tine.

Am avut o săptămână de predetox, unde am încercat să-mi curăț puțin alimentația fără schimbări drastice: am renunțat la zahăr, alcool, am scăzut cantitatea de pâine și carne și am căutat să mănânc mai multe fructe și legume, paste integrale și fără gluten, fasole, carne de pui și pește.

În prima săptămână de detox sugestia era să consum doar fructe și legume proaspete sau ușor gătite la aburi și sucuri de fructe/legume. Nu am respectat întru totul, a fost greu, dar m-am străduit: mi-am respectat și păzit mintea și în fiecare zi mi-am dat o nouă șansă de succes.

Din a doua săptămână am adăugat semințe (eu cel mai bine mă împac cu chia și quinoa), oleaginoase (migdale, fistic, caju, nuci pecan, nuci, alune), leguminoase (fasole, linte, mazăre, năut).

În ultimele săptămâni de detox am reintrodus ouăle, puțină carne slabă (de atunci am rămas doar cu pui/curcan și pește; mai rar consumăm vită/vițel/mânzat, iar porc nu mâncăm deloc), orezul (am căutat să folosesc orez sălbatic sau brun), pastele integrale fără gluten (amarant, linte, porumb, orez, quinoa) și cartofii dulci. De asemenea am fost atentă să cumpăr totul bio și non GMO iar carnea și derivatele din animale să fie fără hormoni și antibiotice.

Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să începi cu pași mici și să ai încredere în tine. Orice vei decide în urma parcurgerii acestui blog, decide că va fi cu bătaie lungă. Îți va lua o vreme și asta e ok. Însă beneficiile vor urma categoric. Eu mă simt mai tânără și mai cu vitalitate acum, la 40 de ani, decât atunci când aveam 20.

Dacă vrei să afli detalii despre detox, scrie-mi pe pagina de messenger:
https://www.facebook.com/CarmenBuschYesYouCan

Cu mare drag de tine,

Carmen